" /> Panele Diellore – Charlie Energy
(+355) 68 400 2402 | (+355) 68 469 1623
ha@solarpark.dk | fg@spr-energie.de | info@charlieenergy.com

Si funksionojnë panelët diellorë?

Kur foton goditi një qelizë diellore, ata trokasin elektronet të lirshëm nga atomet e tyre. Nëse përçuesit janë bashkangjitur në anët pozitive dhe negative të një qelize, ajo formon një qark elektrik. Kur elektronet rrjedhin nëpër një qark të tillë, ata prodhojnë energji elektrike. Qelizat e shumëfishta përbëjnë një panel diellor, dhe panelet e shumta (module) mund të bashkohen së bashku për të formuar një grup diellor. Sa më shumë panele mund të vendosni, aq më shumë energji mund të prisni të gjeneroni.

Cilat janë panelët diellorë të prodhuar?

Panelet diellore fotovoltaike (PV) përbëhen nga shumë qeliza diellore. Qelizat diellore janë bërë nga silikon, si gjysmëpërçuesit. Ata janë ndërtuar me një shtresë pozitive dhe një shtresë negative, të cilat së bashku krijojnë një fushë elektrike, ashtu si në një bateri.

Si prodhojnë energji elektrike panelet diellore?

Panelet diellore të PV gjenerojnë rrymë elektrike të drejtpërdrejtë (DC). Me rrymën DC, elektronet rrjedhin në një drejtim rreth një qarku. Ky shembull tregon një bateri që ndez një llambë të lehta. Elektronet lëvizin nga ana negative e baterisë, përmes llambës dhe kthehen në anën pozitive të baterisë.

Me rrymën AC (alternuar aktuale), elektronet shtyhen dhe tërhiqen, në mënyrë periodike drejtimi i kundërt, shumë si cilindri i motorrit të një makine. Gjeneruesit krijojnë energji elektrike në rrymën kur një spirë tela është pei pranë një magnet. Shumë burime të ndryshme të energjisë mund të “kthejnë dorezën” e këtij gjeneratori, si gaz ose naftë, hidroelektrik, bërthamor, qymyr, era ose diellor.

Energjia e rrymës elektrike u zgjodh për rrjetin elektrik të energjisë në SHBA, kryesisht për shkak se është më pak i kushtueshëm për të transmetuar në distanca të gjata. Megjithatë, panelet diellore krijojnë energji elektrike të DC. Si mund të marrim energji DC në rrjetin AC? Ne përdorim një inverter.